Home  Natuur  Zeisterbos en Kozakkenput

Zeisterbos en Kozakkenput

Zeisterbos 1Voor Nederlandse begrippen is het Zeisterbos een heel oud bos. De bomen zijn meer dan 200 jaar oud; er staan zelfs grove dennen uit 1795. Dankzij stuifheuveltjes, slingerende paadjes, een watervalletje en een huis in de Zwitserse chaletstijl staat een deel bekend als Klein Zwitserland.

De Kozakkenput dankt zijn naam aan de waterputten die de Frans-Bataafse troepen hier begin negentiende eeuw hebben gegraven. Oude beuken- en eikenlanen doorsnijden het bos en één put is nog steeds herkenbaar als diep gat.

Hertenbeelden Zeisterbos 1Tussen het Zeisterbos en de Kozakkenput vindt u de heidevelden van de Krakeling en de bossen van Witte Hull. Gezamenlijk vormen ze een onmisbare schakel in het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug. Dieren gebruiken deze smalle strook tussen Zeist en Soesterberg om zich te verplaatsen tussen het noorden en zuiden van de heuvelrug. Zij maken hierbij gebruik van de ecoducten over de A28 en N237.

De langste wandeling (12 km) Kozakkenput voert u door alle vier gebieden en valt voor een deel samen met de kortere wandeling (6 km) Zeisterbos: Kaart wandeling Zeisterbos en Kozakkenput.
De sportievelingen onder u kunnen zich uitleven op de 23 verschillende oefeningen langs de trimbaan in het Zeisterbos.