Home  Natuur  Heidestein en Bornia

Heidestein en Bornia

Bornia webVerscholen in de bossen bij Zeist liggen landgoed Heidestein en landgoed Bornia. Samen met landgoed Noordhout vormen ze een natuurgebied van 637 hectare. Het gebied bestaat uit naaldbossen en gemengde bossen met uitgestrekte heidevelden en stuifzanden. De laatste ontstonden in de middeleeuwen door houtkap en overbegrazing door schapen.

Op landgoed Heidestein lopen Drentse heideschapen die ervoor zorgen dat het heidegebied open blijft. Allerlei overblijfselen van het historische landgoed, zoals het theehuis, de vijver, de wandeltunnels en resten van perronnetjes, geven dit landgoed zijn eigen bijzondere sfeer.

Winter in Bornia webIn Bornia vindt u een van de meest ongerepte stukken duingebied van de Utrechtse Heuvelrug. Het gebied bestond destijds grotendeels uit zandverstuivingen. Daarvan zijn er nu slechts enkele over, maar de sporen zijn nog zichtbaar in de vorm van opvallend reliëf.

Er zijn 2 gemarkeerde wandelroutes: wandelroute Heidestein en wandelkaart Heidestein en Bornia. Ook in het aangrenzende Noordhout kunt u wandelen, maar er zijn geen routes uitgezet.