Home  Nieuws  Plantgezondheid: hoe voorkomen we dat planten ziek worden?

Plantgezondheid: hoe voorkomen we dat planten ziek worden?

Graag brengen wij de publicatie ‘Plantgezondheid: hoe voorkomen we dat planten ziek worden?’ onder uw aandacht.

BWM-Plantgezondheid

Planten zijn van levensbelang: ze voorzien ons van zuurstof en vormen de basis van onze voedselketen. Zowel dieren als mensen leven van de vruchten, peulen, granen en knollen die planten bieden. Planten worden echter constant bedreigd door hun omgeving en kunnen net als mensen, geïnfecteerd raken door virussen, bacteriën, schimmels, en oömyceten. Ook veel aaltjes en insecten parasiteren op planten en gebruiken ze als voedselbron. Door deze plantenbelagers verliezen boeren gemiddeld zo’n 30% van hun oogst. Dit is een probleem, want gezonde gewassen helpen honger uit te bannen en stimuleren de economie.

Internationaal jaar van de Plantgezondheid
Niet gek dus dat de VN 2020 heeft uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Plantgezondheid. Het doel is om het belang van plantgezondheid breed onder de aandacht te brengen.
In dit cahier beschrijven wetenschappers en specialisten de vele facetten van plantgezondheid. Hoe verweren planten zich en hoe kunnen we planten beschermen tegen vijanden? Wie houdt toezicht op de plantgezondheid en welke innovaties zijn op komst? Daarnaast is er de serie ‘uitgelicht’ met luchtige verhalen die tot ieders verbeelding spreken en het belang van gezonde planten in ons dagelijkse leven belichten.

Over het cahier Plantgezondheid
In deze publicatie van Biowetenschappen en Maatschappij (BWM), uitgebracht tijdens het internationaal jaar van de plantgezondheid, wordt ingegaan op de natuurlijke bescherming van planten tegen de vele plantenbelagers die onze oogst in gevaar brengen. Deze vorm van bescherming is echter niet genoeg: een gedeelte van de oogst gaat verloren door deze natuurlijke vijanden. Dit cahier gaat over ziekteverwekkers en hun trukendozen, de innovatieve chemische en biologische methoden die bedacht zijn om planten te wapenen, en over de toekomst van de landbouwgewassen.
De auteurs zijn wetenschappers en specialisten van onder andere Wageningen University & Research, Universiteit Utrecht, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, European Plant Protection Organisation, Universiteit Twente, en University of Queensland. Ook de redactie van Gewasbescherming heeft aan het cahier meegewerkt.

Meer informatie
Het cahier is voor € 7,50 te bestellen en de PDF is gratis te downloaden in onze webwinkel: Cahier plantgezondheid.

Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft ten doel in brede kring inzicht te bevorderen in de actuele en toekomstige ontwikkeling en toepassing van de biowetenschappen, in het bijzonder met het oog op de betekenis en gevolgen van deze ontwikkeling voor mens, dier en maatschappij. BWM is een onafhankelijke stichting die in 1969 werd opgericht door Prins Claus en Prinses Beatrix. Zie ook de website: Stichting Biowetenschappen en Maatschappij

Stichting BMW