Home  Nieuws  Spoorbrug over A28 gesloopt

Spoorbrug over A28 gesloopt

Sloop spoorbrugTussen 10 en 13 augustus werd de oude spoorbrug over de A28 gesloopt. Ferdinand Pipers heeft er een kleine reportage van gemaakt en deze aan ons gestuurd: sloop spoorbrug.

Over het viaduct gingen vooral in de jaren tachtig - aan het eind van de Koude Oorlog - de wildste verhalen. Het gerucht wilde dat er in het beton een pijpleiding liep, bedoeld voor de aanvoer van vliegtuigbrandstof naar de nabijgelegen militaire vliegbasis in Soesterberg. Die pijpleiding moest hoe dan ook geheim blijven, want als de Russen daarover zouden horen zou het viaduct doelwit kunnen zijn.

Maar het gerucht klopte niet. Die pijpleiding heeft er wel gelopen, maar niet door het viaduct. Hij liep er pal naast en onder de weg door.

Sloop uit veiligheidsoverwegingen
Het viaduct is nog enige tijd gebruikt, vooral voor goederenvervoer. Maar de laatste tientallen jaren reed er geen trein meer overheen. Uit veiligheidsoverwegingen is het nu afgebroken. ‘Je wilt liefst zo min mogelijk obstakels hebben boven de weg’, licht Gerrit van Zoelen van Rijkswaterstaat toe.

Met dank aan RTV Utrecht