Home  Sociëteit  Agenda  Waarom is het Prinses Máxima Centrum zo bijzonder?
20 okt woensdag • 2021

Waarom is het Prinses Máxima Centrum zo bijzonder?

Waarom is het Prinses Máxima Centrum (PMC) zo bijzonder?

Portret foto 2 Dr.-HovingProf.dr. E. W. (Eelco) Hoving doet dit uit de doeken.

Hij is als kinderneurochirurg werkzaam bij het PMC en al vanaf het begin betrokken bij het ontstaan en de opzet van het PMC.

Eelco Hoving is getrouwd, vader van 3 kinderen en woont in Bilthoven.

Het Prinses Máxima Centrum te Utrecht is het grootste kinderoncologische centrum in Europa en behoort tot een selecte groep van kinderoncologische onderzoekscentra in de wereld. Door de bundeling van kennis op het gebied van zorg en onderzoek in één centrum heeft er rechtstreeks en continu kennisuitwisseling plaats tussen artsen en onderzoekers. Dit geeft een positief effect en focus op de ontwikkeling van nieuwe inzichten en behandelmethoden voor kinderkanker. Het PMC is letterlijk en figuurlijk verbonden met het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). 

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker. Nog steeds overlijdt één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte*. Nagellak Tijn is hier éen van. Met het geld dat hij met zijn nagellakactie ophaalde is een robot-arm voor het PMC aangeschaft.

Behalve op medisch en wetenschappelijk terrein is het PMC ook geroemd om zijn architectuur. Het PMC heeft een oppervlakte van 45.000 m2, het interieur en het exterieur zijn uniek. Er is een natuurlijk verloop tussen binnen en buiten, en tussen kinder- en onderzoekswereld gecreëerd. De hoofdroute door het gebouw is een ontmoetingsplaats voor kinderen, ouders en artsen.

* Bronnen:  https://www.prinsesmaximacentrum.nl/nl/over-ons/ons-verhaal en https://www.okvisie.nl/blog/dit-werk-doet-veel-meer-met-je-dan-je-denkt 

Prinses maxima centrum en verbindingsbrug naar wkz 2019

Een oer-Hollands herfstbuffet
Het is herfst, daarom hebben wij Landwaart Culinair uit Maartensdijk gevraagd weer eens voor ons te koken: een oer-Hollands buffet van diverse overheerlijke stamppotten met alles erop en eraan!
Weet u het nog? Die prachtige, hypermoderne zaak vol hoogwaardige versproducten, delicatessen en culinaire hoogstandjes. Kortom: de moeite van een rit naar Maartensdijk waard of op zijn minst een bezoek aan hun website: https://www.landwaartculinair.nl

Vergeet u niet zich tijdig aan te melden? U kunt zich aanmelden tot en met maandag 18 oktober door hierboven in de balk in te loggen. Maar let wel Vol=Vol.

Laat het u smaken!

Leyla Boumans, sociëteit

Locatie:            Tennisvereniging Bosch & Duin. Dennenweg 6, 3735 MS Bosch en Duin

Bar open:         18.30 uur

Buffet:              19.00 uur

Lezing:             20.00 uur

Kosten diner:  €12,50 p.p.(ter plekke te betalen aan de bar)

CORONAmaatregelen
Bij binnenkomst vragen wij naar uw coronatoegangspas*. Wij zullen uw QR-code scannen (vanaf uw mobiel of een papieren print) of u kunt uw vaccinatie-boekje tonen. Indien u niet gevaccineerd bent, dan is het nodig om een negatieve coronatestuitslag te tonen, die niet ouder is dan 24 uur. Wij hopen op uw begrip. Mochten er zich wijzigingen voordoen, dan laten wij u dan tijdig weten.
* https://www.rijksoverheid.nl/overzicht-coronamaatregelen