Home  Sociëteit  Agenda  Een lint vol lust
U kunt zich niet meer aanmelden voor dit evenement.
15 nov woensdag • 2017

Een lint vol lust

Buitenhuis van de Stichtse Lustwarande webDe Stichtse Lustwarande is de verzamelnaam voor een lint van buitenhuizen en kastelen dat langs de Provinciale weg slingert, van De Bilt tot aan Rhenen. Vincent van Poortvliet vertelt er graag over.

De Utrechtse Heuvelrug werd in de 19e eeuw populair bij kapitaalkrachtige kooplieden en renteniers. De grond was – toen nog – goedkoop en van nature heuvelachtig, ideaal voor een modieuze Engelse landschapsstijl. De heren en dames lieten prachtige landhuizen bouwen, met daaromheen tuinen zo groot als parken. Zeist telde er maar liefst zo’n 67.

In de presentatie volgen we het lint De Bilt - Zeist - Driebergen - Doorn - Leersum - Amerongen - Rhenen. De negentiende-eeuwse buitenhuizen vormen de kern van de presentatie en - omdat er ook verder zoveel moois te zien is - maken we een paar korte uitstapjes naar enkele kastelen en kerken.

Vincent van PoortvlietVincent van Poortvliet
is altijd in het onderwijs werkzaam geweest. Nu hij gepensioneerd is, kan hij zich volop wijden aan zijn voorliefde voor lange-afstand-fietsen. Tijdens deze fietstochten is hij altijd op zoek naar mooie architectuur met oog voor het omringende landschap. Uit de combinatie hiervan met zijn belangstelling voor geschiedenis is een nieuwe hobby ontstaan: het geven van presentaties over al dat moois. ‘De Stichtse Lustwarande’ is er één van.