Home  Sociëteit  Agenda  De fabel van het foute vet
U kunt zich niet meer aanmelden voor dit evenement.
25 okt woensdag • 2017

De fabel van het foute vet


Marijke Samson neemt ons mee in de feiten en fictie van voeding. Veel mensen worstelen met voeding. Gewoon eten wat je lekker vindt ‘mag’ niet meer. Mensen moeten kiezen voor de ‘gezonde voeding’ zoals de voedingsvoorlichting ons die voorhoudt, lekker of niet.

Maar is die voeding gezond en vermindert die de kans op welvaartsziekten? De voedingsvoorlichting zegt dat de adviezen wetenschappelijk gefundeerd zijn. Marijke startte een uitvoerige zoektocht naar die wetenschappelijke bronnen met schokkend resultaat.

De feitelijke basis voor de meeste dwingende adviezen over gezonde voeding bleek zeer discutabel of zelfs afwezig. Gezonde voeding blijkt nota bene in veel opzichten juist ongezond. De welvaartsziekten hangen aantoonbaar samen met voeding. Het roer van de voorlichting moet om!

Marijke Samsom
studeerde Levensmiddelentechnologie en Voeding aan de universiteit van Wageningen. De afgelopen jaren is zij diep gedoken in de voedingsvoorlichting om uit te zoeken hoe wetenschappelijk verantwoord de adviezen voor gezonde voeding eigenlijk zijn. De uitkomsten van dit onderzoek vindt u in haar boek 'Voeding en Welvaartsziekten'.

Tot slot: de bar gaat open om 18.30 uur en Suci Barkhuis serveert om 19.00 uur als vanouds een buffet. Vergeet u zich niet aan te melden?